Nadívaný krocan aneb Vánoce po anglicku (nebo americku?)
Vánoce se přiblížily a s nimi i staré zvyky a tradice. Ty naše všichni dobře známe – krájení jablíčka, koledy, kapr, salát, cukroví. Jak ale vypadá vánoční stůl v Británii, Kanadě nebo Spojených státech amerických? Vévodí mu krocan. Pečený, nadívaný, s brusinkovou omáčkou.
Tolikrát už jsme jej viděli na různých obrázcích, fotkách, videích, v mnoha filmech (Vzpomínáte na Mr. Beana?), ale pořád jsme neměli tušení, jak ten pták vlastně chutná. A tak jsme se rozhodli, že si ho poslední školní den před Vánocemi upečeme – my žáci 8. B. Obsadili jsme školní cvičnou kuchyni a hned v osm ráno jsme se s pomocí naší třídní učitelky pustili do práce. Umýt, prošpikovat, osolit, omastit a šup krocany do trouby. Nakrájet rohlíky, zajít je mlékem, přidat vejce, játra, hrášek, petržel – nezapomenout mandle a koření, ať je nádivky plný pekáč. Rýži, tu zvládneme levou zadní. Brusinky z IKEY, no co, ve Švédsku se taky mluví všude anglicky. Ještě nachystat talíře s příbory a hostina pro dvacet hostů může začít. Co Vám budeme povídat, není nad to, vyzkoušet si učivo v praxi a rozšířit si při tom slovní zásobu. Určitě si „roast turkey with stuffing, rice and cranberry sauce" budeme dlouho pamatovat. Byl to velmi chutný a poučný zážitek. Ty jo, a asi umíme vařit!
Autorka: Mgr. Radka Marečková