Václavský den očima dětí II

P1040782Nikola Gothardová 8. C

Dne 27. 9. se konal na Základní škole Horka-Domky na Václavském náměstí velkolepý a dlouho připravovaný Václavský den. Už z umístění naší školy je patrné, že den svatého Václava oslavujeme každoročně. Ale letošní Václavský den nebyl jen tak ledajaký. Naše škola totiž letos slaví krásných 60 let, a tak se oslavy příjemně spojily.

Každá třída si již dlouho dopředu připravovala výrobky na historický jarmark. Samozřejmě neméně důležitá byla i příprava kostýmů a je pravda, že kostýmy všech žáků vypadaly skutečně jako z doby svatého Václava.

Náš Václavský den začal průvodem kolem školy. Středověký historický průvod vedl sám kníže Václav na koni. Působilo to opravdu krásně a dojemně. Po průvodu se všichni žáci přesunuli na školní hřiště, kde už na pódiu stáli významní hosté v čele s panem ředitelem. Po krátkých projevech jsme zazpívali naši překrásnou školní hymnu a po proslovu samotného Václava mohl začít bohatý jarmark. Výrobky se všem líbily, zkrátka každá třída nabízela něco zajímavého.

Václavský den se zakončil šermem, který všechny žáky velice zaujal. Můžeme tedy popřát naší škole k 60. výročí, aby se i nadále rozvíjela a co nejlépe sloužila svým žákům.


Dominika Krechlerová 8. C

27. 9. se konal na naší škole Václavský den a musím přiznat, že jsem se velmi těšila a kostým jsem měla připravený již dva týdny dopředu.

Do školy jsme přispěchali již o půl osmé a hned jsme se začali chystat. Převlékli jsme se do kostýmů a odnesli jsme na hřiště lavice i výrobky, které jsme chtěli prodávat. Platidlem byly samozřejmě denáry.

Byla jsem velmi nadšená a nemohla jsem se dočkat středověkého průvodu, který vykročil v 9 hodin. V průvodu šly všechny třídy, žáci měli kostým a nesli výrobky. V úvodu průvodu kráčeli bubeníci, svatý Václav na koni, Václavova družina, řemeslníci i vzácní hosté. Když jsme došli na hřiště, rozestoupili jsme se do zástupů a vyslechli jsme si proslovy hostů i samotného Václava.

Poté jsme zazpívali školní hymnu a už jsme mohli prodávat své výrobky. Naše třída toho měla opravdu hodně, dalo by se říct, že ze všech tříd nejvíc. Celkovou středověkou atmosféru dokreslovalo i vystoupení historického šermu.

Václavský den se mi moc líbil. Byla to prostě nádhera.


P1040783Aneta Dvořáková 8. C

Ve čtvrtek 27. 9. proběhl na Základní škole Horka-Domky v Třebíči Václavský den. Všichni včetně učitelů se oblékli do dobových kostýmů. Někdo se převlékl za bohatého měšťana, zámeckou paní, ale našli se i tací, kteří se převlékli za chudé a prosté řemeslníky a rolníky.

V 9 hodin se uskutečnil středověký průvod. Každý nesl krásné výrobky, které vyráběly děti. Mně se moc líbily vonné pytlíčky a polštářky. Do kroku nám zněly bubny a hned za bubeníky jel svatý Václav na koni. Byl to Michal ze 7. C. Když průvod obešel školu, cílem se stalo školní hřiště, na kterém zazněly proslovy. Všichni si společně zazpívali popěvek a hymnu, které se mi moc líbily. Začalo mi být líto, že za nějakou dobu se už budu se školou loučit a půjdu na střední školu.

Potom už vypukl samotný jarmark. Všechny třídy měly nádherné výrobky, ale i různé koláče, perníčky a placky. Já osobně jsem denáry utratila všechny a stejně tak i moje kamarádky. Celý den se mi opravdu moc líbil a myslím, že ne jenom mně, ale každému, kdo se mohl zúčastnit.


Kristýna Klepáčková 8. C

Ve čtvrtek 27. září se uskutečnil na Základní škole na Václavském náměstí Václavský den. Byla to obrovská akce, na kterou byli pozváni i velmi vzácní hosté.

Velkolepé oslavy začaly průvodem kolem školy, ve kterém kráčeli šermíři, svatý Václav na koni a další důležití hosté. Průvod skončil na školním hřišti, kde jsme si zazpívali popěvek, který se mi moc líbil, protože je veselý. Vyslechli jsme si proslovy, je pravda, že už jsme je chtěli mít za sebou, protože nás čekala pomalá a překrásná hymna, jež mě osobně doslova nadchla.

Pak už jsme se konečně rozutekli k jednotlivým stánkům, abychom si mohli koupit něco domů, ale i na chuť. Tento krásný den mě moc potěšil a mile překvapil. Jenom mě zamrzelo, že už to bylo naposledy. Tak dlouho jsme to chystali a tak rychle to uteklo. Ale tak už to bývá, aspoň ty vzpomínky nám zůstanou.


Pavel Daňhel 8. C

27. září se v naší škole uskutečnil Václavský den. Já, Veronika, Zuzka, Mirka a paní učitelka jsme dostali za úkol vítat před školou vzácné hosty. Měl jsem ošatku, ve které byly krásné sušené růže, ty jsem předával dámám. Veronika doprovázela hosty a Zuzka s Mirkou držely větší ošatku, v níž byly škvarky a chléb se solí pro hosty na uvítanou. Musím přiznat, že pro mě to bylo i docela náročné, protože jsem měl na hlavě speciální středověkou pokrývku hlavy, která mě ukrutně, ale opravdu ukrutně kousala.

Po přivítání hostů jsme spěchali do průvodu. Docela se dost lidí smálo tomu, jak vypadám a bohužel se smějí dodnes. Byla to pro mě další těžká chvilka.

Když skončil průvod, šli jsme prodávat a nakupovat, bylo tam hodně lidí, docela jsem se bál, abychom se nepošlapali. Naštěstí se nikomu nic nestalo a všechno dobře dopadlo.

Václavský den se mi líbil a rozhodně na něj jen tak nezapomenu.

Nepřehlédněte!

Václavská školička 2024

Bude probíhat vždy v úterý v těchto termínech: 27. 2., 5. 3., 12. 3., 19. 3. a 26. 3. od 16:00 hod. do cca 16:50 hod. Lekce jsou zaměřeny na rozvoj dovedností…

Inzerát na učitele 1. stupně

Do našeho týmu přijmeme od března 2024 učitele nebo učitelku prvního stupně. Kvalifikační předpoklady: Vysoká škola s kvalifikačními předpoklady pro učitele…

Inzerát na učitele 2. stupně

Do našeho týmu přijmeme od srpna 2024 učitele nebo učitelku druhého stupně. Kvalifikační předpoklady: Vysoká škola s kvalifikačními předpoklady pro učitele…

Zvýšení ceny obědů

U P O Z O R N Ě N Í Vážení rodiče, od 1. září 2023 dojde ke zvýšení ceny obědů ve školní jídelně z důvodu zdražování potravin a energií (na konci srpna se…

VYBUDOVÁNÍ MULTIFUNKČNÍ UČEBNY A ZAJIŠTĚNÍ VNITŘNÍ KONEKTIVITY ŠKOLY

  Projekt VYBUDOVÁNÍ MULTIFUNKČNÍ UČEBNY A ZAJIŠTĚNÍ VNITŘNÍ KONEKTIVITY ZÁKLADNÍ ŠKOLY TŘEBÍČ, HORKA-DOMKY je spolufinancován Evropskou unií.

Odhlásit oběd

Díky aplikaci www.strava.cz můžete nyní odhlašovat stravu prakticky odkudkoli (všechny změny je potřeba potvrdit tlačítkem odeslat, jinak se změny neprovedou).…

Nejbližší akce školy
Nahoru